Φανή Χονδρού

Ψυχολογική υποστήριξη στην περιγεννητική περίοδο

Ψυχολογική υποστήριξη στην περιγεννητική περίοδο

Το ταξίδι προς τη μητρότητα και την πατρότητα συνοδεύεται από ενθουσιασμό, ευγνωμοσύνη, προσδοκίες αλλά, συχνά, και από φόβο, άγχος, σύγχυση. H περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας σηματοδοτεί μία περίοδο βιολογικών, σωματικών, ψυχολογικών, αλλαγών αλλά και αλλαγών στη δυναμική του ζευγαριού, τις οικογενειακές ισορροπίες και τους επαγγελματικούς ρόλους. Σηματοδοτεί επίσης τη μετάβαση από την ατομική ανεξαρτησία στη γονεϊκότητα, όπου τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια το μωρό βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τα άτομα φροντίδας του.  Οι έντονες ορμονικές μεταβολές και οι πολλαπλές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχολογία της εγκύου και λεχωϊδας και να την οδηγήσουν σε μια προς μια πιο εύθραυστη συγκινησιακή ισορροπία. Αντίστοιχες συναισθηματικές αναταράξεις μπορεί να βιώσει και ο σύντροφος ως επακόλουθο των πολλαπλών αλλαγών, των νέων ρόλων και ευθυνών. Παράλληλα, είναι μια μεταμορφωτική περίοδος, γεμάτη ευκαιρίες τόσο για τους γονείς όσο και για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και βρέφος.

Έχοντας ως γνώμονα μου ότι η κατάλληλη προετοιμασία της μητέρας και του ζευγαριού θα διευκολύνουν την πορεία προς τη γονεϊκότητα και τον δεσμό με το βρέφος,  παρέχω ψυχολογική υποστήριξη στην έγκυο και νέα μητέρα καθώς και στα ζευγάρια που διανύουν τα πρώτα βήματα της γονεϊκότητας τους.

Κατά την περίοδο αυτή, η μητέρα ή το ζευγάρι μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη σχετικά με την ανησυχία που συνοδεύει τη μετάβαση στη γονεϊκότητα αλλά και συμπτώματα ψυχικών διαταραχών που εκδηλώνουν, όπως άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, κλπ. Ακόμη, μπορεί να βιώνουν δυσκολίες στη συντροφική σχέση ή τη σχέση με άλλα μέλη της οικογένειας, αλλά και δυσκολίες που προκύπτουν από τυχόν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την προωρότητα ή την παραμονή του νεογνού για νοσηλεία.

Υποστηρίζω τις μητέρες ή τα ζευγάρια να εκφράσουν τις αγωνίες τους και να διαπραγματευτούν, να αποδεχτούν και να αντέξουν τις αλλαγές που βιώνουν αλλά και να κρατήσουν επαφή με πλευρές της ταυτότητας και της ζωή τους που είχαν πριν και επιθυμούν να διατηρήσουν. Να επαναδιαπραγματευτούν τραύματα και δυσκολίες του παρελθόντος, που προέρχονται συχνά από τη δική τους παιδική ηλικία, τη σχέση τους με τη δικής του μητέρα και πατέρα, τη δικής τους εμπειρία ανατροφής. Και τέλος, να ενισχύσουν τη μητρική και πατρική λειτουργία και να χτίσουν έναν πολύτιμο συναισθηματικό δεσμό με το παιδί τους.

Ακόμη, δουλεύω ψυχοθεραπευτικά με γυναίκες και ζευγάρια που βιώνουν δυσκολίες υπογονιμότητας ή βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και ζευγάρια που καλούνται να ‘χωρέσουν’ στην ιστορία τους κάποια περιγεννητική απώλεια (διακοπή κύησης, αποβολή, νεογνικό θάνατο).

Οργανώνω επίσης ομάδες  υποστήριξης για μέλλουσες μητέρες ή ζευγάρια που περιμένουν παιδί. Οι ομάδες αυτές ευνοούν ένα σπουδαίο μοίρασμα, ένα αίσθημα ‘ανήκειν’, και την ψυχοσυναισθηματική προετοιμασία των μελλοντικών γονέων.

Αποτελεί στόχευσή μου και πολύ προσωπικό μου κίνητρο, να προσφέρω το κατάλληλο πλαίσιο φροντίδας που θα στηρίξει την επιθυμία για τον ερχομό ενός μωρού, τη μετάβαση στη γονεϊκότητα και το χτίσιμο του πολύτιμου δεσμού με το βρέφος.