Φανή Χονδρού

Ψυχοθεραπεία Εφήβων

Ψυχοθεραπεία Εφήβων

H εφηβεία αποτελεί μία αναπτυξιακή περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές και αναταράξεις και θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις στον εξελισσόμενο έφηβο ή έφηβη. Οι έφηβοι συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις πολλαπλές σωματικές, ψυχο-συναισθηματικές, και κοινωνικές αλλαγές που φέρνει η περίοδος αυτή. Καλούνται να επεξεργαστούν αντικρουόμενες επιθυμίες, όπως την ανάγκη τους για ολοένα μεγαλύτερη αυτονομία και ‘επαναστατικότητα’ απέναντι στους γονείς και ταυτόχρονα την ανάγκη τους για εξάρτηση και υποστήριξη από εκείνους. Οι αντιφάσεις και τα άγχη που εγείρουν οι ψυχικές διεργασίες της εφηβείας μπορεί να δυσκολέψουν τον έφηβο ή την έφηβη.

Στην ψυχοθεραπεία με εφήβους, παρέχω με γνήσιο ενδιαφέρον, σεβασμό και αίσθημα ευθύνης ένα κατάλληλο πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης, που διευκολύνει το νέο άτομο να εκφραστεί, να επεξεργαστεί τις ανησυχίες του, να κατανοήσει τον εξελισσόμενο εαυτό του και τα σημαντικά ζητήματα που τον απασχολούν. Να διαχειριστεί έντονα συναισθήματα, να αντέξει τις συγκρούσεις του, να ‘δομήσει’ τη νέα του ταυτότητα και, έτσι, να μάθει να ‘πλοηγείται’ στη νέα φάση της ζωής του.

Τα αιτήματα των εφήβων για ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διαχείριση φοβιών και άγχους, που αφορά συχνά το άγχος των σχολικών επιδόσεων και ανησυχίες γύρω από την εικόνα τους, της καταθλιπτικής διάθεσης ή εκδηλώσεων θυμού, την επεξεργασία των σκέψεων τους γύρω από την σεξουαλικότητα τους, τη θεραπεία διατροφικών διαταραχών και εθισμών καθώς και τη διαχείριση δυσκολιών στις σχέσεις με συνομήλικους ή στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις. Συχνά, η συμπτωματολογία που εμφανίζει το παιδί ή ο έφηβος εκφράζει υπάρχουσες δυσκολίες στο σύστημα της οικογένειας.

Κάποιες φορές είναι ο ίδιος ο έφηβο ή η έφηβη που θα ζητήσει κάποια επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας, ενώ άλλες ο γονιός θα αναζητήσει κάποιο πλαίσιο υποστήριξης για το παιδί, λόγω αλλαγών ή συμπτωμάτων που τον προβληματίζουν. Σε κάθε περίπτωση, ο έφηβος ή έφηβη είναι σημαντικό να νιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη και να αναπτύξουν προσωπικό κίνητρο ώστε να επενδύσουν στη θεραπευτική διαδικασία.